ADVERTISEMENT
07-21-21 | Feature

Boarded

in History
by Jeff Squire, RLA, ASLA, Berkshire Design Group

The Eaglebrook School in Deerfield, Massachusetts is nestled in the forest with views of the western Berkshire hills. Creating a strong relationship between indoor and outdoor spaces, Landscape Architects with Berkshire Design Group revived the 724-acre campus property with the addition of the Edward P. Evans Center and Gates Quad. Improvements were also made to the school's historical Whipple Pond, which serves as a stormwater detention basin and flood control as well as for recreational and educational purposes. Custom granite pavers were placed across the front of the new building alongside the pond through a transition from the a terraced waterside classroom space up to a green roof and the Gates Quad. The quad serves as the central open space on the mountainside campus which offer dramatic views to the west. A selection of Sugar Maples, Pin Oaks, and a Dawn Redwood were chosen to replant the quad, enhancing the water side slope and framing significant vistas of the Berkshire hills.
The lower courtyard between the new buildings on the right and the older buildings to the left provides access to the first floor and acts as a pass through to locations on the other side of the building. The stairway is made with custom fabricated steel and epoxy finished handrails, concrete with an exposed aggregate finish and granite pavers.
Beginning at the stairs and flowing from the quad lawn and extending towards the building is a green roof covering the band room below. Most of the school's electricity is supplied through 242 photovoltaic panels mounted on the roof with a 63 kW DC grid connected solar electric installation that produces about 70,000 kWh annually.
Sidewalks are a combination of the same concrete exposed aggregate finish and granite pavers as the stairs. Drainage and runoff from the green roof, the grassy areas, and intensive planting beds around the perimeter are directed to a spillway and stone streambed leading to the plunge pool.
Dry creek beds throughout the sunken courtyard are fed water through a spillway which catches roof runoff and drainage from the green roof, watering the mix of grasses and riparian plantings while also creating learning opportunities.
New site lights for the project consisted of custom pole lights made from Ipe lumber fitted with a custom LED lantern fabricated by a local craftsman. Decorative arms allow for seasonal signage and school identification.

The Eaglebrook School in Deerfield, Massachusetts is nestled in the forest with views of the western Berkshire hills. Creating a strong relationship between indoor and outdoor spaces, Landscape Architects with Berkshire Design Group revived the 724-acre campus property with the addition of the Edward P. Evans Center and Gates Quad. Improvements were also made to the school's historical Whipple Pond, which serves as a stormwater detention basin and flood control as well as for recreational and educational purposes. Custom granite pavers were placed across the front of the new building alongside the pond through a transition from the a terraced waterside classroom space up to a green roof and the Gates Quad. The quad serves as the central open space on the mountainside campus which offer dramatic views to the west. A selection of Sugar Maples, Pin Oaks,

img
 
and a Dawn Redwood were chosen to replant the quad, enhancing the water side
slope and framing significant vistas of the Berkshire hills.

As seen in LASN magazine, June 2021.

Filed Under: RLA, ASLA , LASN
img

Sign up for
LAWeekly newsletter. Get exclusive content today.